Önceki bölümde, menü ve toolbar yapısını öğrendik. Şimdi sıra, etiket (Label) ve metin kutusu (TextBox) kullanımına geldi.

1. Gruplama:
Etiketleri ve metin kutularını gruplamak için bir grup aracı kullanırım. Bu, düzeni korumak ve araçları bir arada tutmak için oldukça kullanışlıdır.

2. Etiket Kullanımı:
Etiketler genellikle isim değişikliği yapmadan kullanılır. Ancak, aynı gruptaki diğer araçların özelliklerini değiştirmek istiyorsanız, grup aracının özelliklerini kullanabilirsiniz.

– Etiketleri seçip sağa veya sola hizalayabilirsiniz.

3. Metin Kutusu İsimlendirme:
Metin kutularının isimleri anlamlı olmalıdır. Bu, kod yazarken kolaylık sağlar. Ayrıca, metnin veritabanındaki uzunluğuna uygun bir karakter sayısı belirlemek önemlidir.

4. TabIndex Kullanımı:
TabIndex, tab tuşuna basıldığında sıradaki alana geçişi belirler. Form üzerindeki metin kutularında TabIndex sırasını belirleyerek kullanımı kolaylaştırabilirsiniz.

5. Açıklamalar:
Visual Studio’da açıklamalar tek tırnak işareti ile yapılır. Özellikle menü seçenekleri olaylarında açıklamalar eklemek, kodun anlaşılırlığını artırır.

– Örneğin, kapatma seçeneğinde `Me.Close` kullanarak formu kapatırız.

6. Form Kapatma İşlemi:
Ana formu kapatmak için `Me.Close` yeterli değildir. Ayrıca, hafızada kalmasını önlemek için `Application.Exit` eklemeliyiz.

7. Kopyala-Yapıştır:
Bir formun içindeki menu, toolbar, etiketler ve metin kutularını diğer formlara kopyala-yapıştır ile oluşturabilirsiniz. Bu, benzer formlar arasında tutarlılık sağlar.

– Etiketleri kontrol tuşuyla sürükleyerek kopyalayabilirsiniz.

8. Düzenlemeler:
Form öğelerini kopyaladıktan sonra, textleri ve isimleri değiştirerek ve TabIndex sıralamasını güncelleyerek düzenlemeniz gerekebilir.

Paylaş

Kingston Yetkili Satıcı
Sandisk Yetkili Satıcı
Samsung Yetkili Satıcı
WesternDigital Yetkili Satıcı