Toplama Bilgisayar Yapımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Toplama bilgisayar; CPU (işlemci), CPU soğutucu, anakart, bellek (memory), ekran kartı, sabit disk, güç kaynağı, kasa, klavye, fare (mouse), Cd-Rom, kulaklık, hoparlör, monitörden oluşur.
İhtiyacınıza göre bilgisayar bileşenleri seçilmesi gerekir. Yoğun oyun oynayanlar, yoğun CAD/CAM ve mühendislik uygulamaları, yoğun ofis kullanımı için farklı toplama pc seçin. Bilgisayarı nerede kullanacağınıza göre toplama pc bileşenlerine karar veriniz.
Bilgisayarda kullanacağımız programlar minimum sistem gereksinimlerini, ideal sistem gereksinimlerini ve maksimum sistem sınırlarını yayınlar. Bunlara verilere göre toplama pc hazırlanmalıdır. Örneğin Windows 10 Profesyonel minimum 2 Gb. bellek(ram memory) gereklidir. Windows 10 Profesyonel Hyper-V özelliğini kullanmak için en az 4 Gb. bellek(ram memory) gereklidir.
Kendi Bilgisayarını Kendin Topla
İhtiyacınıza Göre Hızlı Bilgisayar
Bütçene Uygun Ucuz Bilgisayar
Bilgisayarda CPU (işlemci) Seçimi
İşlemci bilgisayarın en önemli bileşenlerinden biridir. Toplama bilgisayarda işlemcideki çekirdek sayısı ve işlemci hızıdır önemlidir. Örneğin ofis uygulamaları için 4 veya 6 çekirdek, oyun uygulamaları için 6 veya 8, CAD/CAM ve mühendislik uygulamaları için 8 veya 10 çekirdek işlemci seçin.
Bilgisayar da sadece ofis programları varsa harici ekran kartı kullanmayın. Bunun yerine işlemciye entegre (paylaşımlı) grafik işlemcisi olan CPU yeterlidir.
Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir özellik TPD yani termal tasarım gücüdür. Bir başka değişle maksimum teorik yük altında güç tüketimi anlamına gelir. Sonuç olarak TPD değerinin yüksek olması ısı yayma miktarının da yüksek olmasını sağlar. Bu nedenle aşırı ısınan bilgisayarlarda işlemci ısıyı soğutmakta yetersiz olursa bilgisayarda performans problemleri yaşanır.
Bilgisayar Toplamada CPU (işlemci) Soğutucu Seçimi
Isınan bilgisayarın performansı düşer. Bilgisayarın performansı düşmemesi için iyi soğutulması gerekir.
İşlemcinin soket yapısına uygun işlemci soğutucu seçilmelidir. Örneğin LGA1151 soket yapısında bir işlemci seçiminde LGA1151 soket yapısında işlemci soğutucu seçimi yapılmalı. İşlemci seçimi yaparken dikkate edilecek olan TPD değerine uygun soğutucu seçimi yapılmalı.
Bazı işlemciler CPU soğutucu birlikte satılır. Bazı işlemciler için daha güçlü soğutucu kullanmanız gerekir. Hatta uygulamalarda cpu uzun bir süre en yüksek TPD değerinde çalışacağı için Likit (Su) özellikli soğutucu kullanılır.
Bilgisayar Yapımında Anakart Seçimi
Toplama bilgisayarın en önemli bileşenlerinden anakarttır. Bir başka değişle bilgisayarın bileşenlerini birbirine bağlar, söz konusu bileşenler arasında iletişim ve aktarım görevlerini anakart üstlenir. Kesinlikle işlemcinin soket yapısına uygun anakart seçilmeli. Örneğin LGA1151 soket yapısında bir işlemci seçiminde LGA1151 soket yapılı anakart seçimi yapılmalı.
Harici ekran kartı seçmemize gerek olmayan ofiste kullanılacak toplama pc için anakart üzerinde grafik çıkışı (VGA, DP) olmalı. Bu ekran kartı çıkışı kullanılacak monitörün ekran kartı girişi ile aynı olmalıdır. Örneğin kullanılacak monitör DP (Display Port) soket kullanıyor ise anakart üzerinde DP ekran çıkış olmalıdır.
Monitör sayısına göre kullanılacak ekran kartı sayısına bağlı PCIe x16 yuva sayısı, dışarıdan bağlayacağımız usb aygıt sayısına göre Usb 3.2 yuva sayısı, kullanılacak bellek miktarına göre bellek yuva sayısı, kullanılacak disk adetine göre Sata bağlantı sayısı, M.2 disk kullanacak ise M.2 yuva sayısı, kullanılacak 2. ethernet bağlantısı için PCI ve PCIe sayısı önemlidir.
Toplama bilgisayarda kullanılacak bileşen sayısı ve bağlanacak çevre birimleri sayılarına göre anakart seçimi yapılmalıdır.
Bilgisayar İçin Bellek (Ram Memory) Seçimi
Bellek verilerin geçici olarak depolanması sağlar. Bileşenlerin, CPU’nun diskten verilere erişme hızı artırır. Bellek kapasitesi, bellek frekansı bilgisayar performansını etkileyen değerler.
Gereksinimimize uygun bir kapasite seçimi yapmanız gerekir. Minimum gereksinimleri değil ideal gereksinimlere göre kapasite belirlemeniz gerekir.
Bellek tipi ve bellek frekans hızı ana kartınızın desteklediği şekilde seçilmelidir. Örneğin ana kartınız DDR4 2400 Mhz. destekliyor ise DDR4 2400 olarak ihtiyacınıza göre 8 Gb. Ram seçilir.
Ayrıca ana kartın destek sayfasından desteklediği ram model ve numaralarını öğrenin.
Bilgisayar ve Notebook için Disk Seçimi
Disk ihtiyacınızı belirlerken projelerinde oluşacak dosya büyüklüklerini dikkate almalısınız. Örneğin ofis çalışmalarında 1-2 Mb.’lik dosyalar oluşurken, video işleme veya CAD/CAM uygulamalarında 2-3 Gb. dosyalar oluşacaktır. Ayrıca oyun seçimlerinde oyunların disk gereksinimlerini dikkate alınız. Disk kapasitesi 2-3 oyun oynamak istediğinizde yetersiz kalır.
Uygulamalarınıza göre disk seçimi değişecektir. Ayrıca mekanik diskler daha yavaş, SSD diskler mekaniklere göre 20 kat hızlıdır. Hatta M.2 diskler ise SSD disklere göre 10 kat daha hızlıdır.
Bilgisayarınızın hızlı açılması ve yüksek disk kapasiteli olmasını istediğinizde, İki disk kullanarak açılış diskini 120 Gb. SSD olarak, depolama diskini 1 Tb. lik mekanik disk olarak ekonomik bir çözüm yaratabilirsiniz.
Toplama Bilgisayar Yapımında Ekran Kartı Seçimi
Kullanacağınız uygulama gereksinimine göre ekran kartı seçimi yapılmalıdır. Ayrıca oyun programları, mühendislik uygulamaları ve CAD/CAM uygulamaları için ekran kartı seçimi farklıdır.
Bir başka değişle ofis uygulamaları için CPU üzerine entegre olan (paylaşımlı) grafik işlemci yeterli olacaktır.
Oyun ve video uygulamaları için GTX ekran kartı, mühendislik ve CAD/CAM uygulamaları için Quadro ekran kartı gerekiyor. Ayrıca mühendislik ve CAD/CAM uygulamalarında GTX ekran kartları kullanmak ekonomiktir.
Bilgisayarda Güç Kaynağı (Power Supply) Seçimi
Toplama bilgisayardaki kullandığınız bileşenlerin maksimum güç tüketimi vardır. Örneğin bazı işlemcilerde 95 Watt, bazılarında 65 Watt güç tüketimi mevcut. Kullanılan bileşenlerin güç tüketimleri toplanarak ihtiyaç duyulan güç kaynağı (power supply) kapasitesi hesaplayın.
Ofis uygulamalarında 300-350 Watt’lık güç kaynağı yerli olurken, oyun uygulamalarında 450-600 Watt’lık güç kaynaklarına ihtiyaç var.
Toplama bilgisayarda kullanılan bileşen sayısı sizin güç kaynağı (power supply) kapasitenizi belirleyecek.
Çalışma ortamına göre fansız güç kaynakları (power supply) tercih edebilirsiniz.
Toplama Bilgisayarda Kasa Seçimi
Bilgisayar kasanız öncelikle anakartınız ile formda olmalıdır. Örneğin ana kartınız Mini Tower ATX ise Mini Tower ATX kasa tercih etmelisiniz. Bazı kasalar Mini Tower ATX ve Midi Tower ATX formlarını destekler.
Seçtiğiniz toplama bilgisayar bileşenlerinin içinde uygun montaj imkanı olup olmadığını kontrol edin. Örneğin SSD disk seçtiğinizde SSD Disk montaj yeri yok ise kasa üzerinde 3.5″ Harddisk yuvasına montaj için SSD Disk montaj kızağı almanız gerekir.
Kasa içinde fanların olup olmadığına bakınız. Ayrıca seçtiğiniz bileşenlere göre en az 1 adet kasa fanına ihtiyacınız olacaktır.
Kasa içindeki kablo dağılımına bakmanız gerekir, montaj sonrası hava sirkülasyonu önemlidir. Sonuçta kasanız montaj sonrasında hava almalıdır. Ayrıca toplama bilgisayarınız toza karşı dayanıklı olması gerekir. Her şeyden önce kasada havalandırma ve toza karşı dayanıklılık önemlidir.
Çalışma ortamında toz varsa, toz filtreli kasalar tercih edin.
Bazı kasalar güç kaynağı (power supply) ile birlikte satılmaktadır. Bu nedenle kasa seçimi yaparken üzerinde güç kaynağı var ise size uygun kapasitedeki kasayı tercih ediniz.
Ön panelinde usb, kulaklık, mikrofon girişleri olması kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Kesinlikle ön panelinde en az 2 Usb girişi olması size rahat bir kullanım sunacaktır.
Firmanızın bilgisayar ihtiyaçları için çözümler sunabiliriz ve teklif verebiliriz.