Web Dolandırıcılığı – Mail Dolandırıcılığı – Alışveriş Sitesi Dolandırıcılığı – Sosyal Medya Dolandırıcılığı – Telefon Dolandırıcılığı – Sanal Para Dolandırıcılığı
Dolandırıcılar, insanların ve cihazların zafiyetlerinden faydalanarak çeşitli yöntemler ile istedikleri bilgiyi elde etmeye çalışırlar. Günümüzde bilgisayar korsanı (hacker) olarak adlandırılmaktadır. Çeşitli hile (hack) ile bilgilerinizi ele geçiriyorlar.
İnsanların, yazılımların ve cihazların güvenlik zafiyetini kırmak için sosyal mühendislik dolandırıcılığı, oltalama saldırı dolandırıcılığı, alışveriş dolandırıcılığı, zararlı programlar ve truva atı vb. yöntemler kullanır.
Web Site Dolandırıcılığı ve Çözümü
Bilgisayar korsanları çok kullanılan web sitelerinin benzerlerini yapmaktadırlar. Bunlar sahte web siteleridir. Genellikle banka siteleridir. Bu sitelerin isimleri gerçek site isimlerinden 1-2 harf eksik veya farklı olur. Yazım hataları sonucunda bu siteler karşımıza çıkar.
Bu sayfalardan müşteri numarası, kimlik numarası, şifre, parola vb. bilgilerin girilmesi istenir. Girilen bu bilgiler bilgisayar korsanlarının, dolandırıcıların eline geçer. Bilgilerinizi gerçek sitede kullanarak hesaplarınızda ki paraları, size özel bilgileri alırlar.
Web Site Dolandırıcılığı Çözümü
Öncelikle iyi bir internet güvenlikli antivirüs programı kullanınız. Böyle web siteleri SSL kullanmaz ve web site yazılarının başında bulunmaz. Girdiğini web sitesinde SSL olup olmadığını sürekli kontrol ediniz. SSL kullanılıyor ise güvenlik ayarlarında bilgiyi kontrol ediniz. Gerçek sitelere girişlerinizde 2 adımlı güvenlik sistemlerini uygulayınız. Sadece parola ile giriş yapmayınız, giriş onayını mail veya sms vb. gibi ikinci onay ile olmasını sağlayınız.
Sahte web sitesi tarafından dolandırıldığınızda veya şüphelendiğinizde hemen gerçek web site sahiplerine ve firmalarına haber veriniz. Girdiğiniz bilgilerin kullanılmaması için hesaplarınızı, kart bilgilerinizi ve hareketlerinizi dondurun. Bu bilgilerin girildiği gerçek sitelerdeki bilgi ve parolalarınızı yenileyiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü siber suçlarla mücadele birimine bizzat giderek başvuruda bulunun.
Mail Dolandırıcılığı ve Çözümü
Phishing (Oltalama Saldırıları), dolandırıcılar mail aracılığı ile acil ve çok önemli konular içeriyormuş izlenimi veren mailler gönderir. Bu maillerin konusu bilgi güncelleme, şifre değiştirmesi, mailiniz gitmiyor, teklif ektedir, dosyayı indiriniz vb. gibidir.
Sizde gönderilen mailin ekinin açılmasını isterler. Eki açtığınızda bilgisayarınıza virüs, trojan veya cryptolocker yükleyerek bilgilerinizi ellerine geçirirler. Bunları geri almak için fidye isterler.
Size gönderilen mailin içindeki linki tıklamanızı isterler. Açılan sayfa sahte bir web sayfasıdır. Bir bankanın web sitesinin, kredi kartı ile ödeme sayfasının aynısıdır. Açılan siteden program indirmenizi isteyebilirler. Girdiğiniz bilgileri ele geçirirler.
Mail Dolandırıcılığı Çözümü
Öncelikle iyi bir internet güvenlikli antivirüs programı kullanınız. Gelen mailleri ve eklerini tarayacak zararlı olduğundan şüphelendiklerini silecektir. Linke tıkladığınızda gidilen web sitesinin güvenli olup olmadığını denetleyecektir. Tanımadığınız firmalardan ve kişilerden gelen maillerin eklerini açmayınız ve linklere tıklamayınız. Link üzerinde fareyi 1-2 sn tutarsanız linkin gideceği yeri görürsünüz. Linklere tıklamadan önce gelen mail ile gideceği yerin alan adları olmalıdır.
Phishing (Oltalama Saldırıları) mail dolandırıldığınızda veya şüphelendiğinizde hemen gerçek web site sahiplerine ve firmalarına haber veriniz. Girdiğiniz bilgilerin kullanılmaması için hesaplarınızı, kart bilgilerinizi ve hareketlerinizi dondurun. Bu bilgilerin girildiği gerçek sitelerdeki bilgi ve parolalarınızı yenileyiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü siber suçlarla mücadele birimine bizzat giderek başvuruda bulunun.
Alışveriş Sitesi Dolandırıcılığı ve Çözümü
Alışverişlerimizi çoğunu internet üzerinden yapmaya başladık. Bazı alışveriş web siteleri hilekar web siteleri haline geldi. Bu türlü dolandırıcılar ürün satış siteleri, bilet satış siteleri, tatil satış siteleri, emlak satış siteleri, araba satış siteleri vb. alışveriş siteleri kurmaktadır. Bu sitelerdeki ürünler normal fiyatlarından ucuz olduğu için size cazip gelecektir.
Sizden sattıkları ürünü kredi kartı ile almanızı veya EFT, havale ile kaparo yatırmanızı isterler. Siz ürünü aldığınızda size ait kredi kartı bilgilerini ellerine geçirirler veya siz ürünü göndermezler. Siz ödeme yaptıktan sonra ürünü siteden hemen kaldırırlar. Sizin kredi kartı bilgileriniz ile başka sitelerden ürünler alırlar. Kredi kartınızın kopyasını yapabilirler. Size ürününüz hazırlanıyor, göndereceğiz, rezervasyonunuz hazırlanıyor vb. mailler veya mesajlar gönderirler. Amaçları zaman kazanarak bankanızdan kredi kartı iptalini isteme süresini uzatarak kartı kullanmak ve şikayet için geçecek süreyi uzatmaktır.
Alışveriş Sitesi Dolandırıcılığı Çözümü
İnternet üzerinde alışverişlerinizde sanal kart kullanınız. Sanal kartınıza alısveriş tutarı veya düşük limitler verebiliyorsunuz. Kart bilgileriniz ellerine geçse bile limitten dolayı kullanamazlar.
Alışveriş yapacağınız sitenin firmasını, adresini, destek telefonunu, haritalardan yerini inceleyiniz. Firmanın vergi numarası, ticaret sicil numarası, mersis no vb. bilgilerinin bazıları sitesinde bulunmalıdır. Firma ile ilgili internet üzerinde şikayet ve yorumlar varsa onları okuyunuz.
Ürünlerle ilgi durumlar için iade şartlarını okuyunuz.
Alışveriş Sitesi tarafından dolandırıldığınızda veya şüphelendiğinizde hemen banka kredi kartınızı kapatmak için bankayı arayınız. Ödeme yapıp ürünü almadıysanız, bankanızın kredi kartı harcama itiraz bölümüne başvuru yapabilirsiniz. Ödeme tutarına bağlı olarak Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapabilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü siber suçlarla mücadele birimine bizzat giderek başvuruda bulunabilirsiniz.
Sosyal Medya Dolandırıcılığı ve Çözümü
Bu Sosyal Mühendislik dolandırıcığıdır. Sosyal medya olarak kullandığımız Facebook, Twitter, Instegram, Whatsapp vb. bir çok site ve uygulama bulunmaktadır. Sosyal medyada tanımadığımız kişiler size mesaj gönderebilir. Sizinle arkadaş olmak istediklerini veya daha önce arkadaş olduğunuzu söyleyebilir. Sizin zafiyetinizden faydalanarak kandırma yöntemleri ile bilgilerinizi veya paranızı isteyebilir.
Bu kişiler kendilerini bir yakınınız, polis, savcı, hakim vb. tanıtabilir. Sizin kredi kartı bilgilerinizi, sosyal medya bilgilerinizi, sizden para transfer etmenizi, web sitesiniz girmenizi veya bir program indirmenizi isteyebilir. Sizi bu işlemleri yapmanız için ikna etmeye çalışır.
Sosyal medya hesaplarınızı ele geçirirse arkaşdaşlarınızdan para bir banka hesabına göndermelerini isteyebilir.
Sosyal Medya Dolandırıcılığı Çözümü
Sosyal medya hesaplarınızda zor ve uzun parolalar kullanınız. Hiç bir banka, hakim, savcı vb. sizin sosyal medya şifrelerinizi, banka şifrelerinizi, kredi kartı bilgilerinizi istemez. Tanımadığınız kişilerle sosyal medya üzerinden mesajlaşmayın. Şüphe ediyorsanız hemen bloklayın. Tanımadığınız numaralardan gelen, çok cazip görünen tekliflere itibar etmeyin. Arkadaşlarınızın hesapları da ele geçirilmiş olabilir. Arkadaşlarınızdan gelen dosya indirme, web sitesi linkleri vb. işlemleri yapmayın. Sosyal medya uygulamalarının güvenlikleri gözden geçirin ve gerekiyorsa arttırın.
Sosyal medya hesaplarınızda hesap güvenlik işlemlerini öğrenin ve uygulayın.
Sosyal medyada dolandırıldığınızda veya şüphelendiğinizde hesaplarınız ellerine geçmiş ise hemen hesap kurtarma işlemlerine başlayın. Emniyet Genel Müdürlüğü siber suçlarla mücadele birimine bizzat giderek başvuruda bulunabilirsiniz.
Telefon Dolandırıcılığı ve Çözümü
Bu da Sosyal Mühendislik dolandırıcığıdır. Tanımadığımız kişiler size mesaj gönderebilir veya sizi arayabilir. Sizinle arkadaş olmak istediklerini veya daha önce arkadaş olduğunuzu söyleyebilir. Sizin zafiyetinizden faydalanarak kandırma yöntemleri ile paranızı isteyebilir.
Bu kişiler kendilerini bir yakınınız, polis, savcı, hakim vb. tanıtabilir. Hatta size yasa dışı olaylara karıştınız kurtaracağız gibi yalanlar söyleyebilirler. Sizden para transfer etmenizi veya bir yere para, altın, döviz getirmenizi isteyebilir. Bu işlemleri yapmanız için sizi ikna etmeye çalışır. Sürekli olarak sizi arayıp telefonda kalmanızı sağlarlar.
Telefon Dolandırıcılığı Çözümü
Hiç bir banka, hakim, savcı vb. sizden para, altın, döviz istemez. Tanımadığınız numaralardan gelen, çok cazip görünen tekliflere itibar etmeyin.
Telefon ile dolandırıldığınızda veya şüphelendiğinizde hemen polise başvuruda bulunun, polise telefon edin. Sizi arayan telefon numarasını polise verin.
Sanal Para Dolandırıcılığı ve Çözümü
Sanal paralar (Kripto paralar) güncel hayatımız içinde yer almaya başladı. Bu paralar ile ödeme yapabilir veya tahsilat yapabilir. Hata sanal para borsalarında alım ve satım işlemleri yapılmaktadır. Sanal paralar sanal cüzdanlarda bulunur. Sanal cüzdanlara sanal banka hesapları diyebiliriz. Her sanal paranın kendine ait sanal cüzdanı bulunmaktadır. Sanal paralar bu sanal cüzdanlarda saklanır. Sanal cüzdanda Public (Genel) ve Private (Özel) iki anahtar bulunur. Her sanal cüzdanın kendi ait uzun bir sanal numarası vardır. Sanal cüzdan numarası aynı iban gibi uzun karakter ve sayılardan oluşur. Sanal cüzdanın bir de şifresi vardır. Sanal cüzdanın bulunduğu firma ve şifresi önemlidir.
Sanal cüzdanınızın bulunduğu firma, güvenli bir firma değil ise sizin sanal paralarınızı başka cüzdanlara transfer edebilir. Sanal para borsaları public ve private anahtar bulunduğu için bu anahtar ile istediklerini yapabilirler. Sanal cüzdanınızın şifresi basit ise şifresini kıranlar sanal paranızı başka cüzdana transfer edebilir.
Sanal Para Dolandırıcılığı Çözümü
Öncelikle iyi bir internet güvenlikli antivirüs programı kullanınız. Sanal cüzdan oluşturduğunuz firmayı çok iyi araştırmanız gerekir. Sanal para borsa firmasını da çok iyi araştırmanız gerekir. Sanal para borsa ve online cüzdan firmaları güvenli firmalar olmalıdır. Sanal cüzdanlara giriş işlemlerindeki güvenlik seviyelerini bilmeniz gerekir. İki veya daha fazla güvenlikli giriş yapılan siteleri tercih ediniz.
Sanal paranızı masaüstü cüzdan, mobil cüzdan, kağıt cüzdan veya soğuk cüzdan (usb cüzdan) gibi cüzdanlarda saklayabilirsiniz. Parolanızı çok güçlü şifreleme yöntemleri ile belirleyiniz. Sanal para cüzdan Public ve Private Key bilgilerini mail, mesaj vb. yollar ile paylaşmayınız.
Sanal paranız transfer edilmiş ise hizmet veren borsa veya firma ile hemen iletişime geçiniz. Sanal cüzdan şifrelerinizi değiştiriniz. Sanal para olarak dolandırıldığınızda veya şüphelendiğinizde hemen polise başvuruda bulunun.
Daha fazla bilgi almak için Emniyet Genel Müdürlüğü siber suçlarla mücadele birimine başvurunuz.