Bilgisayarımı Nasıl Hızlandırabilirim? Hangi parçaları değişmeli? Bilgisayarım nasıl güçlenir?
Bilgisayarlar, notebooklar zaman içinde yavaşlar. Bu yavaşlama kullanıcıyı rahatsız etmeye başlar.
Bilgisayarlar birkaç nedenden dolayı gitgide yavaşlamaya başlar.
PC Hızlandırma – Kötü Amaçlı Yazılımlar, Virüsler, Trojanlar
Bilgisayarlarımıza zaman için sürekli programlar yükleriz. Bu programları usb flash bellek veya internet üzerinden yükleriz. Bu programları virüs, trojan veya casus yazılım içerebilir. Virüs ve casus yazılımlar bilgisayarın performansını önemli ölçüde etkiler. Ayrıca virüs veya casus yazılımlar kendilerini birkaç yere yükleyebilir. Bunun sonucuda diskte azalma ve performans kayıpları oluşur. Hatta belleği fazla kullanarak, size sınırlı kaynaklar bırakıp bilgisayarınızın sürekli olarak çökmesi sebep olurlar.
Öncelikle bilgisayarınızda virüs, trojan veya casus yazılım olmadığını iyi bir internet güvenlikli antivirüs programı ile tespit ediniz. Bilgisayarınızda virüs, trojan veya casus yazılım var ise onları silmeniz gerekir. Bazı virüs veya casus yazılımların kaldırılması zor olabilir, hatta mümkün olmayabilir. Örneğin Cryptolocker ve Ransomware (fidye) virüsleri.
Bu sorunları yaşamamak için lisanslı iyi bir internet güvenlikli antivirüs programınızın olması gereklidir.
PC Hızlandırma – Gereksiz Programlar
Bilgisayarlarımıza ihtiyaçlarımız için programlar yükleriz. Bazı programları sadece 1-2 kere kullanırız, ama bilgisayarımızda yüklü kalır. Bu programlar bilgisayarın sabit sürücüsünde yer tutmaktadır. Bazı programlar ise bilgisayarınızın her açılışında arka planda çalışması gerektiğine karar verebilir. Böylece bilgisayarınız daha fazla belleğe ihtiyaç duymaya başlar.
Arka planda çalışan programları tespit etmeniz gerekir. Görev Yöneticisi ile arka planda çalışan programları tespit edebilirsiniz. Kullanmadığınız programları Program Ekle/Kaldır ile kaldırmanız bilgisayarınıza hız kazandıracaktır.
Örneğin QuickTime, artık Windows tarafından desteklenmiyor. Adobe Flash ve Microsoft Silverlight gibi programları kullanan modern tarayıcılar yok. Bunları yüklü ise kaldırabilirsiniz.
PC Hızlandırma – Yazılım ve Donanım Güncelleme
Bilgisayarınızdaki yüklü yazılımlar ve donanımlar için zaman zaman güncellemeler yayınlanır. Bu güncellemeler donanım hatalarına, yazılım hatalarına ve güvenlik sorunların göre belirlenir. Yazılım veya donanımın firmaları bu hataları gidermek için güncelleme yayınlar. Bu güncellemeler ile donanımda veya yazılımda okuma, haberleşme vb. hataları giderilir.
Güncellemeleri otomatik yaptırmak bilgisayarın açılış performansını düşürdüğü için manuel (El) yaptırmayı seçebilirsiniz. Bilgisayarınızı donanım ve yazılım hatalarına karşı zaman zaman güncelleme yapmanız gereklidir. Güncellemeler ile bilgisayarınızdaki olası sorunlar giderilebilir.
PC Hızlandırma – Geçici Dosyaların Temizliği
Bilgisayarımıza yüklediğimiz programları kullandığımız zaman bu programlar geçici dosyalar oluşturur. Bu dosyalar bir süre sonra hiç bir işe yaramadığı gibi sürekli olarak artmaktadır. Bu dosyalar içinde geçici internet dosyaları, küçük resimler, sistem hatası bellek dökümleri, günlük dosyaları ve hata raporlama dosyaları olabilir.
Bu dosyaları temizlemek için bilgisayarınızdaki Disk Temizleme aracını kullanabilirsiniz. Hatta sistem dosyalarını temizlemeyi de seçerseniz, Windows Update güncelleme geçici dosyalarını da bilgisayardan kaldırır.
Ayrıca Başlat düğmesinde Çalıştır kısmına %temp% yazarak geçici dosyalara ulaşabilirsiniz. Buradaki tüm dosyaları silebilirsiniz.
Bilgisayarınızda sildiğiniz dosyalar geri dönüşüm kutusunda gider. Zamanla geri dönüşüm kutusu gereksiz kullanmadığınz dosyalar ile dolar. Bunlarında belirli periyotlarda çöp kutusunu boşaltarak silmeniz gereklidir.
Dosyaları sildikten sonra bilgisayarınızdaki disklerin üzerinde disk hata denetlemesi yaparak bilgisayarınızı performansının artmasına yardımcı olabilirsiniz.
PC Hızlandırma – Donanım Temizliği
Bilgisayarınız çalıştığı zaman fanları havadaki ince küçük tozları bir mıknatıs gibi kendisine çeker. Bu tozlar işlemci, anakart, ekran kartı vb. donanımların soğutucu kısımlarında zaman ile birikir. Biriken bu tozlar soğutucunun görev yapmasını engeller, fanlarında durmasına neden olabilir. Hatta bilgisayarınız çok ısındığı için sürekli kapanmasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bilgisayarınız yeterince soğumadığı için performansı büyük ölçüde düşecektir.
Bilgisayarınızdaki biriken bu tozları zamanla temizlemeniz gerekir. Bu temizleme işini bir hava üfleyici ile yapmanız doğru olur. Temizleme yaparken dikkat etmeniz gereken; fanların hızlı havadan dolayı dönmemesini sağlamaktır.
PC Hızlandırma – Donanım Yükseltme
Bilgisayarınızı donanım yükselterek hızlandırmak için, cpu, disk, bellek ihtiyaçlarını görmeniz gerekir. Kullandığınız programlar çalışır durumda iken Kaynak İzleyicisi ile görebilirsiniz. Kullandığınız programın en çok hangi kaynağı kullandığını ve kullanım yüzdesini izleyebilirsiniz.
Sadece Chrome programı, birkaç sekme açmaya başladığınızda yaklaşık 3 Gb.’lik belleğe ihtiyaç duyar. Bilgisayarınızın başka programları kullanmasına pek bellek kalmaz.
Buradan ölçme ile belirlediğiniz sorunlar için;
- Bellek ihtiyacı var ise bilgisayarınızın desteklediği daha yüksek hızda ve kapasitedeki beleğe geçiş yapabilirsiniz.
- Disk hızı ve kapasite ihtiyacı var ise normal mekanik Sata disklerden daha hızlı ve kapasiteli SSD katı hal disklere geçiş yapılabilir. Hatta donanım desteğiniz var ise M2 SSD disklere geçiş yapılabilir.
- Ekran kartı ihtiyacı var ise kullandığınız programa uygun daha yüksek hafızalı ekran kartına yükseltme yapılabilir.
- CPU (İşlemci) ihtiyacı var ise ana kartınızın desteklediği işlemcilere geçiş yapılabilir.
Daha fazla bilgi almak için firmamızı arayabilirsiniz.