Bilgisayar veya Notebook Aldığınızda Yapılması Gerekenler
Bilgisayar veya notebook aldığımızda yapılması gereken basit işler var. Bunları yapmazsak daha sonraki durumlarda sorunlar yaşayabiliriz. Genellikle bir çok bilgisayar kullanıcısı bunları yapmayı unutur veya yapmaz. Daha sonra sorunlarla karşılaşınca geçici çözümler ile sorunları çözmeye çalışır.
Bilgisayar veya notebook uzun süre kullanılır. Unutmamak gerekiyor.
Garantiler ve Faturalar
İşletim Sistemleri ve Sürücü CD’leri
Bilgi Güvenliği ve Yedekleme
Bilgisayar ve Bileşenlerin Garanti Belgeleri ve Faturaları
Aldığınız bilgisayar, notebook ve donanım ürünleri 2 yıl garantilidir. Garantinin kapsamı, bilgisayarın tamamını veya tek tek bilgisayar parçalarını içerebilir. Örneğin toplama bilgisayar aldığınızda disk, ram, anakart vb. bütün parçaları ayrı ayrı firmalar tarafında garanti kapsamındadır. Örneğin notebook almış iseniz tamamı garanti kapsamındadır.
Garanti kapsamında olmayan durumlar vardır. Aldığınız ürünün garanti kapsamı dışında olan durumları bilmeniz gerekir. Bu durumlarda garanti kapsamında iade, değişim veya onarım olmaz.
Aldığınız bilgisayar veya notebook için Markanın Garantisi veya İthalatçı Garantisi kapsamında olduğun bilmeniz gerekir. Arıza durumunda Marka Garantisi kapsamında ise markanın yetkili servisine götürmeniz gerekir. İthalatçı Garantisi kapsamında ise ithalatçı firmaya götürmeniz gerekir.
İleride bilgisayarındaki bir arıza durumunda garanti kapsamında işlem görebilmesi için fatura ve garanti belgelerinin bir yerde saklanması gerekir.
Fatura, garanti belgesi yerine geçmez. Garantinin başladığı zamanı gösterir.
Yeniden Kurulum ve Lisans CD’leri Oluşturma
Dizüstü ve masaüstü bilgisayarınız için ileride yeniden kurulum (formatlama) ihtiyacınız olabilir. Bu durumda yeniden kurulum medyalarına (CD veya Usb) ve lisanslarınıza ihtiyacınız olacaktır.
Eskiden aldığımız bilgisayar ile birlikte kurulum CD’leri, lisanslar, sürücü CD’leri ve kitapçıklar gelirdi. Eğer aldığınız bilgisayar ile birlikte geldi ise bunları saklayın.
Günümüzde bilgisayar ve notebooklar için cd, usb vb. yeniden kurulum içerikleri gönderilmiyor. Masaüstü veya dizüstü bilgisayarınız için kurtama sürücüsü oluşturma, kurtarma diski oluşturma işlemlerini yapmanız gerekir. Yeniden kurulum medyalarını (CD veya Usb) oluşturmanız gereklidir.
Yeniden kurulum medyalarını (CD veya Usb) oluşturun ve saklayınız.
Bilgi Güvenliği ve Yedekleme
Bilgisayarınıza belgeler, resimler, videolar, mailler vb. içerikler yükleyeceksiniz. Bunların başkalarının eline geçmesini istemiyorsanız, öncelikle açılışına şifre koyunuz. Bu şifre basit bir şifre olmasın güçlü bir şifre olmalıdır.
Bilgisayarınız yeniden kurulma, virüs vb. ihtimaline karşı yedekleme oluşturun. Bunun için öncelikle bilgilerinizi önem sırasına göre klasörler oluşturun ve sıralayın. Önemsiz bilgilerinizi buluta yedekleme yapabilirsiniz. Önemli yedeklerinizi usb disklere, usb flash belleklere yapabilirsiniz. Çok önemli bilgileriniz varsa şifreli usb disk veya şifreli usb flash bellek yedekleme için kullanabilirsiniz. Yanlışlıkla sildiğiniz dosyalarınıza yedekten ulaşabilirsiniz.
Yedekleme tekrarını planlayın (haftada 1, önemli işler sonunda) ve yapın. Yedekleme için zaman ayırın.
Kesinlikle iyi bir lisanslı antivirüs programı kullanınız.
Güçlü şifreler oluşturun ve yedekleme kurun.
Sonuç: Bunlar Yapmazsa Oluşacak Sorunlar
Masaüstü veya dizüstü bilgisayarı aldığımızda bu basit işlemleri yapmaz isek ileride karşılaşacağımız sorunlar:
- Garanti ve fatura olmadığı için garantiden işlemler yapılamaz. Arızalı donanımları satın almanız gerekir.
- Bilgisayarınıza yeniden kurulumda lisansız işletim sistemi kurululabilir. Tekrar lisans almak zorunda kalabilirsiniz.
- Şifreniz olmadığı için bilgileriniz kolay bir şekilde başkalarının eline geçebilir.
- Virüs programı olmadı için kolayca virüs bulaşabilir. Dosyalarınız şifrelenebilir.
- Disk arızası vb. durumlarda önemli dosyalarınızı tamamen kaybedebilirsiniz.
Masaüstü veya dizüstü bilgisayar sorunları yaşamayın.
Firmanızın bilgisayar ihtiyaçları için çözümler sunabiliriz ve teklif verebiliriz.