Ağa Bağlı Yedekleme – NAS ve RAID
Bilgisayarınızda, cep telefonunuzda ve tabletinizde depolama yeriniz yetmiyor. Yedekleme ve paylaşım istiyorsanız çözüm nasıl olacak? Küçük bir işletmede yetkilere göre paylaşım, depolama ve yedekleme istiyorsanız çözüm nasıl olacak? Paylaşımlı depolama ve yedekleme için en kolay ve en ekonomik çözüm NAS (Network Attached Storage) cihazlardır.
Wifi (Kablosuz Ağa Bağlı) veya ağınızdaki Ethernet bağlantısına bağlı cihazlara NAS (Network Attached Storage) denir. NAS donanımsal olarak bir kasa içinde bir veya birden fazla sabit sürücü, işlemci, ram ve ağ erişimi için wifi veya ethernet bağlantısı olan ve üzerinde bir işletim sistemi çalışan cihazlardır.
Ağınıza Bağlı Diskler
Performas ve Güvenlik
Yetkili Paylaşımlar
Yedekleme Diskleriniz Yetmiyor ise Çözüm NAS
Günümüzde resimler, videolar ve belgeler artık çok yer kaplamaktadır. İş yerinizde, evinizde kullandığımız diskler yetersiz gelmektedir. Birden fazla diski birbirine bağlı olarak kullanacağımız ekonomik cihazlardır. Örneğin 2 adet 2 Tb. diski 4 Tb. disk olarak görmemizi sağlarlar. Böylece yüksek kapasitede depolama ve yedekleme yapabiliriz.
Bir NAS cihaz alırken bugünkü ihtiyacınızı değil, 1-2 yıl sonraki ihtiyaçlarınızı düşünmek gerekir. Bir NAS cihaza 2 ile 4 disk bağlanabilir. Profesyonel çözümlerde ise 24 diske kadar destekler. 150 Tb. gibi çok yüksek kapasitelerin kullanımına imkan verir.
Paylaşım ve Güvenlik için Çözüm NAS
İş yerimizde ve evimizde yedekleme veya paylaşım alanları için şifreli olarak giriş isteriz. Şifre ve yetkisi olmayan kişilerin yedeklere ve paylaşımlara ulaşmasını istemeyiz. NAS cihazlar üzerinde kullanıcılar ve gruplar tanımlayabiliriz. Kullanıcılara şifreler verebiliriz. Paylaşım klasörleri oluşturabiliriz. Paylaşım klasörlerine erişim yetkisi olarak gruplar veya kullanıcılar tanımlayabiliriz.
Performans ve Disk Hataları için Çözüm NAS
NAS cihazların sabit diskleri performans ve güvenlik için RAID sistemleri ile kurulum yapılır. RAID, Redundant Array of Independent Disks (Yedekli Bağımsız Diskler Dizisi) ifadesinin kısaltmasıdır. RAID ile 2 den fazla diskleri birbirine bağlayabilir, diskleri tek disk gibi görebilir, disk hatalarında diğer disk çalışmaya devam edebilir. Bu özellikleri kullanabilmek için RAID yapılandırması yapılmalıdır. En çok kullanılan RAID yapılandırmaları:
-
RAID 0 Yapılandırma
RAID 0 yapılandırma da kullanılan bütün disklerin toplam kapasitesini verir. Disklerde veri yedeklemesi sağlamaz, en iyi performansı sağlar. 2 adet 2 Tb. Diski Raid 0 ile yapılandırırsak 4 Tb. performanslı NAS yedekleme diski oluşturur.
-
RAID 1 Yapılandırma
RAID 1 yapılandırma da kullanılan diskleri yarısını veri depolama olarak kullanırken, diğer yarısını ise verilerin kopyası için kullanır. Disk arızası durumunda veriler kopyalı olduğu için korunmuş olmaktadır. 2 adet 2 Tb. Diski Raid 1 ile yapılandırırsak 2 Tb. kopyalı NAS yedekleme diski oluşturur.
-
RAID 5 Yapılandırma
RAID 5 yapılandırma da en az 3 disk kullanılır. Hem performans hemde disk hata açısından en çok kullanılan RAID yapılandırmasıdır. Disklerin bir kısmını hatalara ayırdığı için veri koruması sağlar. 4 adet 2 Tb. Diski Raid 5 ile yapılandırırsak 6 Tb. NAS disk kullanımı, 2 Tb. tolerans hata diski oluşturur.
-
RAID 10 Yapılandırma
RAID 10 veya RAID 1+0 yapılandırma da en az 4 disk kullanılır. Maksimum performans ve yüksek hata toleransı açısından kullanılan RAID yapılandırmasıdır. 4 adet 2 Tb. Diski Raid 10 ile yapılandırırsak 4 Tb. NAS disk kullanımı, 4 Tb. hata tolerans diski oluşturur.
Firmanızın bilgisayar ihtiyaçları için çözümler sunabiliriz ve teklif verebiliriz.